1. Artikler>
  2. Here we go again

Here we go again! Så sant som at vinteren nærmer seg, kryper strømprisene oppover.

Endringer i strømstøtten fra 1. september

1. september i år ble det gjort endring i strømstøtten der man får kompensasjon time for time. 90 % av kostnaden over innslagspunktet dekkes. Dette betyr at for hver krone strømprisen øker utover 87,5 øre, betaler man bare 10 øre mer.

Regjeringen har via statsbudsjettet foreslått at innslagspunktet for strømstøtten økes fra 70 til 73 øre fra 1. januar. Det betyr i praksis en økning på 3,75 øre fra 87,5 til 91,21 øre for de fleste av oss (som betaler moms på strømmen). Men, inntil videre er det fortsatt 70/87,5 øre som gjelder.

Det er all grunn til å tro at strømprisene blir høye i vinter. Allerede i starten av november har vi så priser opp mot 3 kroner. Blir det kaldt i lange perioder, vil det være jevnt høye priser.

Reduser strømforbruket – uten at du merker det!

Med tidligere strømstøtte var det mye penger å spare på å flytte forbruket. Nå er det viktigste tiltaket for å redusere strømregningen din, å redusere forbruket. Når du reduserer forbruket, sparer du både det du betaler for strømmen og den variable satsen for nettleie (normalt rundt 45 øre). Så hvis prisen for strøm er 3 kroner, vil du etter nyttår spare 1,12 (strømpris 3 kroner – kompensasjonen) + 0,45 (nettleie) = 1,57 kroner for hver kilowatt time du ikke bruker.

Skal du redusere forbruket er det viktigste du kan gjøre å søre for godt isolert hus, gode vinduer og fjerne all kald trekk dårlig isolerte steder. I tillegg kan du spare mye på å senke temperaturen når du sover og når du ikke er hjemme.

Våre data viser en reduksjon i forbruk på over 15 % i snitt når vi senker temperaturen i 6 timer hver natt. Siden de fleste liker å stå opp til et varmt hus, setter vi normalt opp reduksjon i varmen fra 22:00 til 04:00.


Senker du temperaturen i 6 timer hver natt reduserer du forbruket med over 15 %.

Enebolig bruker i snitt 25.000 kWt strøm i året

En gjennomsnittlig enebolig bruker rundt 25.000 kWt strøm i året. For januar ligger forbruket da på rundt 4.000 kWt. Hvis du bruker nattsenking på alle varmeenheter og oppnår 15 reduksjon av forbruket til varme (rundt 70 % av totalforbruket i januar går til oppvarming) så reduserer du forbruket med 420 kWt. Er gjennomsnittsprisen da 1,57 betyr det ca. 660 kroner eller over 20 kroner pr. dag. Uten at du merker noe til det, siden huset er varmt igjen til du står opp.

Spare mye med enkle grep

Spare mye med enkle grep

I tillegg kan du spare 100-300 kroner på å holde deg på lavest mulig nivå for nettleie (kapasitetsledd). Et par timer med forbruk over neste grense gjør at du må betale dyrt.

Med noen grep og hjelp av automatikk, kan man derfor fort spare fra 750 kroner og oppover bare for en måned som januar.