1. Artikler>
  2. Styrer strømmen automatisk

Styrer strømmen automatisk - investering nedbetalt på ett år

Drastisk reduksjon

I 2018 flyttet den svært aktive familien Sværen inn det nye huset sitt i Nes kommune. Fire år senere er huset smart, med mange artige funksjoner – og tjenesten Eva Strømstyring installert. Det har spart dem for store strømutgifter.


– Vi bygde og flyttet inn i dette huset i 2018. Selv om huset er nytt, skal jeg ikke nekte for at vi har et temmelig høyt strømforbruk. Vi er en familie på fem, med to elbiler, som trener og dusjer ofte, og har generelt et høyt aktivitetsnivå. Vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen går i et bankende kjør, og det er de virkelig store strømtyvene her hos oss, forteller Robin Sværen.

Med barn i barnehage, så vel som 1. og 3. klasse, sier det seg selv at det blir en god del klesvask på familien, spesielt om høsten. Og tørketrommelen får virkelig kjørt seg. Det gjør også strømmåleren, men med Eva Strømstyring, går det likevel rundt.


– Opprinnelig var tanken å installere full smarthus-funksjonalitet da vi bygde, men vi måtte legge planene på is. Da vi hadde bodd i huset en stund, ble vi nysgjerrig på Eva Smarthus, fordi det var ekstremt enkelt å få på plass. Vi begynte med huben og noen stikkontakter, og siden har det bare ballet på seg, med smarte termostater og styring av varmtvannsbereder. Dette har vi nå brukt i noen uker, og vi opplever en drastisk reduksjon i strømforbruket.

– I komforten også da, kanskje?

– Nei. Tidligere skrudde jeg av varmekablene helt, og det var ikke alle i familien så glad for. Nå som vi har installert strømstyringen, står varmen på hele tiden, men justeres opp og ned, avhengig av strømprisene. Er de høye, skrur varmen seg ned, og så gir vi på litt ekstra når de er lave, sier Robin.


Alt dette skjer automatisk, men det er også fullt mulig å overstyre systemet i den tilhørende appen.

– Skal jeg være helt ærlig, merker vi ingenting til de automatiske opp- og nedjusteringene. Alt bare er som det skal, hele tiden. Vi måtte teste styringen av varmtvannsberederen litt i starten, for å finne riktig nivå til vårt behov. Tanken er på i overkant av 200 liter, men så er jo vi veldig aktive og dusjer mye, så vi tester ennå litt når oppvarmingen skal skje.

– Både kona og jeg jobber hjemmefra, så her er det alltid noen i hus, ergo kan vi ikke senke romtemperaturen maksimalt på dagtid. Det gjør vi bare nattestid, så det virker naturligvis inn på strømforbruket.

Plug and play

– For dem som ikke arbeider hjemme, og ikke dusjer og vasker klær like ofte som oss, er naturligvis potensialet betraktelig større.

– Vil du si at installasjonen av Eva Smarthus og Strømstyring var krevende?

– Nei, dette er plug and play! Vi trengte fagfolk til å installere termostatene, men jobben var gjort på godt under én time, og vi har ni termostater. De skulle også kobles til huben og registreres i appen, i tillegg til at forskjellige stemninger og strømpris-variabler måtte kalibreres, men det var også alt.

Robin nekter ikke for at det er gått litt sport og konkurranse i å økonomisere, med nitid overvåking av strømprisene, men er likevel ikke udelt negativ til de høye prisene.

– Vi har nok alle godt av et nytt perspektiv på forbruket. Med Eva Strømstyring får vi en dypere innsikt som får deg til å reflektere over hva det er vi bruker strøm på. Så om resultatet blir at vi reduserer forbruket vårt, vil det ha en stor effekt. Vi tvinges faktisk til å tenke bærekraft, og det blir jo ikke akkurat færre av oss på denne kloden, sier han.

Robin nekter ikke for at det er gått litt sport og konkurranse i å økonomisere, med nitid overvåking av strømprisene.

Raskt nedbetalt

– Strømsparingen er helt klart en viktig faktor for oss, men vi syns det er praktisk å ikke forholde oss til sparetiltakene. Det gjør tjenesten for oss. Skulle vi ønske å endre noe, er det bare å plukke opp telefonen. Selv om du befinner deg et annet sted, kan du styre termostatene og komme hjem til en behagelig innetemperatur. Og jeg er glad i alt du kan fikse på telefonen, så nå går vi for smart lysstyring også.

Lyset under trappa skifter til rødt når strømprisene er høye og grønt når de er lave

Lyset under trappa skifter til rødt når strømprisene er høye og grønt når de er lave

– Det betyr kanskje ikke all verden for strømforbruket, men er en kul funksjon som du styrer fra sofakroken. Enten det er snakk om dimming av lyset eller skifte farge for å få den rette stemningen til ulike anledninger. Lyset under trappa bak meg, skifter for eksempel til rødt når strømprisene er høye, og grønt når de er lave, sier han og ler.

Enova tilbakebetaler 35 prosent

Sånn kan familien følge med på når de for eksempel skal sette på vaskemaskinen og ikke.

– Vi hadde jo ikke gjort alt dette om det ikke var lønnsomt. Uten å ha finregnet på det, vil jeg anslå at vi har nedbetalt investeringen innen ett år, avhengig av strømprisene, så klart. Så må vi jo ikke glemme at Enova tilbakebetaler 35 prosent av kjøpet når du investerer i smart styringssystem.

Robin tror også mange må justere livsstilen noe.


– Ikke minst med tanke på ressursfordelingen jeg nevnte. Vi har en jacuzzi, som er et lite strømsluk. Jeg testet forbruket ved en viss temperatur ved hjelp av en Eva Smartplugg. Den testen viste at jacuzzien brukte altfor mye strøm i forhold til bruken, så da slo jeg den bare av. Det har jeg gjort med noen andre innretninger også.


Harald Aarvig, som er produktsjef for strømtjenestene, bekrefter også Robins regnestykker.

– Våre beregninger viser at brukere som kun optimaliserer på pris, har en nedbetalingstid på rundt to år, så her har familien Sværen vært flinke. Med nattsenking og andre tiltak blir effekten enda større, så da kan man komme opp på nivå med det Robin nevner her. For husstander er det mye å hente på å optimalisere på pris, så smarte styringsløsninger er opplagt kommet for å bli, sier han.