1. Artikler>
 2. Styring av varmtvann

Smart styring av varmtvannsbereder

I en gjennomsnittlig bolig utgjør varmtvann ca. 20 % av strømforbruket. Oppvarmingen skjer normalt når prisen er høyest, altså på morgenen eller på ettermiddagen/kvelden. De fleste bruker mye mindre varmtvann i løpet av døgnet enn det som er i varmtvannstanken, og det er ingen grunn til å varme opp vannet når strømmen er på det dyreste. Ved å styre berederen smart, varmes varmtvannet kun i de timene av døgnet med lavest strømpris.


Hva er en varmtvannsbereder (VVB) og hvordan virker den?

I prinsippet er det en stor kjele som enten er på full guffe eller av. Den varierer i størrelse og effekt, og er konstruert for å berede og lagre varmtvann til husholdningen.

Sånn bruker familien Olsen varmtvannsberederen

Sånn bruker familien Olsen varmtvannsberederen

 • 06.30 står familien opp og dusjer. Lys, vannkoker og varme skrus på. Strømprisen er høy. VVB skrus på og varmer opp for fullt.

 • 08.00 drar familien. Strømprisen går ned på formiddagen, VVB er ferdig oppvarmet.

 • 16.00 familien kommer hjem, lager middag, vasker opp og lader el-bilen. Strømprisen stiger. VVB skrus på for fullt.

 • 19.00 Barna bader før leggetid. Strømprisen er fortsatt høy. VVB varmes opp på full guffe.

 • 22.00 Prisene synker. VVB er allerede ferdig oppvarmet og har kun minimalt med forbruk om natten for å opprettholde varmen


Sånn styres oppvarming av varmtvannsbereder med Eva Strømstyring

Sånn styres oppvarming av varmtvannsbereder med Eva Strømstyring

 • 06.30 står familien opp og dusjer. Lys, vannkoker og varme skrus på. Strømprisen er høy. VVB slår seg ikke på fordi prisen er høy. Bad og kjøkken er allerede oppvarmet på natten, mens prisen var lav.

 • 08.00 drar familien. Strømprisen går ned. VVB skrur seg på utpå formiddagen.

 • 16.00 familien kommer hjem, lager middag, vasker opp og lader el-bilen. Strømprisen stiger. VVB skrur seg ikke på, fordi prisen er høy

 • 19.00 Barna bader før leggetid. Strømprisen er fortsatt høy. VVB skrur seg fortsatt ikke på, fordi prisen er høy

 • 22.00 Prisene synker. VVB skrur seg på og varmer opp vannet når strømprisen er lav

Å styre oppvarmingen av varmtvann er ikke farlig

Legionella er en bakterie som kan utvikle seg i kaldere vann som står over tid. Bakterien dør ved temperaturer opp mot 70 grader. Derfor er det viktig å varme opp varmtvannet i varmtvannsberederen til 70 grader hver dag.


Det du ikke må gjøre, er å senke oppvarmingsgraden i varmtvannstanken under 70 grader. Så lenge vannet varmes opp til 70 grader jevnlig vil det ikke utvikle seg legionellabakterier i tanken. Eva Strømstyring varmer vannet opp på de billigste timene i døgnet. Vi varmer opp varmtvannet på de 8 billigste timene hver dag. Så lenge temperaturen på varmtvannstanken din er satt til 70 grader vil det ikke utvikle seg legionellabakterier. Bruker du ekstra mye varmtvann kan du endre innstillingene i Eva appen, slik at varmtvannet varmes hele døgnet, unntatt de 5 dyreste timene.


Legionella er normalt ikke farlig for friske personer.

Finnes det legionellasikre varmtvannsberedere?

Ja, alle med temperatur over 70 grader.


Flytting av oppvarmingen er effektivt. Normalt forbruk av varmtvann i en husstand på 3-4 personer er rundt 200L i døgnet, eller tilsvarende 12 kWt i strøm for å varme opp og holde vannet varmt. Med dette forbruket kan man spare en god del penger ved å varme opp når det er billigst. Eva Strømstyring varmer opp vannet de 8 billigste timene i døgnet, og du unngår 16 timer med høyest pris.


På hytta skal du være påpasselig dersom du skrur av varmtvannsbereder når du ikke er der. Dersom varmtvannstanken har vært skrudd av en stund må du sørge for at vannet er helt varmet opp (til 70 grader) før du bruker det. Deretter er det viktig å la varmt vann renne i 5 minutter før du f.eks. dusjer. Det kan også være lurt å rengjøre dusjhodet. Legionella smitter gjennom dråper og ikke gjennom vann. Det betyr at det ikke er farlig å drikke vannet, men å puste inn damp kan føre til smitte. Les mer om Legionella på FHI sine sider.

Relevante artikler

Dette systemet gjør det enkelt å spare penger på strømmen

Dette systemet gjør det enkelt å spare penger på strømmen

Eva Strømstyring sørger for at du automatisk bruker strømmen når den er billigst.


Hvorfor er strømmen så dyr i Norge?

Hvorfor er strømmen så dyr i Norge?

Et prinsipp som påvirker prisen, er tilgjengelig vann i våre magasiner.


Hvor mye strøm bruker du egentlig?

Hvor mye strøm bruker du egentlig?

Vet du hvor mye strøm du egentlig bruker, og at strømprisen varierer gjennom hele døgnet?

Godt og varmt gult

Smartere varmestyring

Over halvparten av strømforbruket i et vanlig hjem går til oppvarming. Når vi skal spare penger på oppvarming må vi i tillegg ta hensyn til komforten.