Smart styring av varmtvannsbereder.

Varmtvann utgjør ca. 20 % av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig, og oppvarmingen skjer normalt når prisen er høyest – på morgenen eller på ettermiddagen/kvelden. De fleste bruker mye mindre varmtvann i løpet av døgnet enn det som er i tanken, og det er ingen grunn til å varme opp vannet når strømmen er på det dyreste. Ved å styre berederen smart, varmeres varmtvannet opp i de timene av døgnet med lavest pris.


Hva er en varmtvannsbereder (VVB) og hvordan virker den?

I prinsippet er det en stor kjele som enten er på full guffe eller av. Den varierer i størrelse og effekt, og konstruert for å berede og eventuelt lagre varmtvann til husholdninger.

Slik bruker familien Olsen varmtvannsberederen

Slik bruker familien Olsen varmtvannsberederen

  • 06:30 står familien opp og dusjer. Lys, vannkoker og varme skrus på. Strømprisen er høy. VVB skrus på og varmer opp for fullt.

  • 08:00 drar familien. Strømprisen går ned på formiddagen, men VVB er ferdig oppvarmet.

  • 16:00 familien kommer hjem, lager middag, vasker opp og lader el-bilen. Strømprisen stiger. VVB skrus på for fullt.

  • 19:00 Barna bader før leggetid. Strømprisen er fortsatt høy. VVB varmes opp på full guffe.

  • 22.00 Prisene synker. VVB er allerede ferdig oppvarmet og har kun minimalt med forbruk om natten for å opprettholde varmen


Slik burde det være - og er med Eva Smart Strømstyring

Slik burde det være - og er med Eva Smart Strømstyring

  • 06:30 står familien opp og dusjer. Lys, vannkoker og varme skrus på. Strømprisen er høy. VVB slår seg ikke på fordi prisen er høy. Bad og kjøkken er allerede oppvarmet mens prisen var lav.

  • 08:00 drar familien. Strømprisen går ned. VVB skrur seg på utpå formiddagen.

  • 16:00 familien kommer hjem, lager middag, vasker opp og lader el-bilen. Strømprisen stiger. VVB skrur seg ikke på, for prisen er høy

  • 19:00 Barna bader før leggetid. Strømprisen er fortsatt høy. VVB skrur seg fortsatt ikke på, for prisen er høy

  • 22:00 Prisene synker. VVB skrur seg på og varmer opp vannet mens det er billig

Styring av oppvarmingen av varmtvann er ikke farlig

Legionella er en bakterie som kan utvikle seg i kaldere vann som står over tid. Den dør ved temperaturer opp mot 70 grader. Det er derfor viktig å varme opp varmtvannet til 70 grader hver dag i boligen din. Legionella er normalt ikke farlig for friske personer.


Det du ikke må gjøre er å senke gradene i varmtvannstanken under 70 grader. Så lenge vannet varmes opp til 70 grader jevnlig vil alle potensielle legionellabakterier dø med en gang. I Eva Smart Strømstyring varmes vannet alltid opp på de billigste timene. Vi plukker ut de 8 billigste timene hver dag, og varmer varmtvannet da. Bruker du ekstra mye varmtvann kan du sette opp slik at varmtvannet varmes hele tiden, unntatt i de 5 dyreste timene.

Finnes det legionellasikre varmtvannsberedere?

Ja, alle med temperatur over 70 grader.


Flytting av oppvarmingen er effektivt. Vi ser at normalt forbruk av varmtvann i en husstand på 3-4 personer er rundt 200L i døgnet, eller tilsvarende 12 kWt i strøm for å varme opp og holde vannet varmt. Med dette forbruket kan man spare en god del penger hver dag ved å varme opp når det er billigst. I Eva Smart Strømstyring tjenesten blir vannet varmet opp i de 8 billigste timene i døgnet, og du unngår derfor de 16 timene med høyest pris.


På hytta skal du være påpasselig dersom du skrur av varmtvannsbereder når du ikke er der. Sørg for at vannet er helt varmet opp før du bruker det, og la varmt vann renne i 5 minutter før du f.eks. dusjer. Det kan også være lurt å rengjøre dusjhodet. Legionella smitter gjennom dråper og ikke gjennom vann. Det betyr at det ikke er farlig å drikke vannet, men å puste inn damp kan føre til smitte. Les mer om Legionella på FHI sine sider.


Relevante artikler

Dette systemet gjør det enkelt å spare penger på strømmen

Hvorfor er strømmen så dyr i Norge?

Hvorfor er strømmen så dyr i Norge?

Et prinsipp som påvirker prisen, er tilgjengelig vann i våre magasiner.


Hvor mye strøm bruker du egentlig?

Hvor mye strøm bruker du egentlig?

Vet du hvor mye strøm du egentlig bruker, og at strømprisen varierer gjennom hele døgnet?

Godt og varmt gult

Smartere varmestyring

Over halvparten av strømforbruket i et vanlig hjem går til oppvarming. Når vi skal spare penger på oppvarming må vi i tillegg ta hensyn til komforten.